ΒΡΑΔΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΜΥΡΝΑΙΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

By | 27 Δεκεμβρίου 2019

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο ΣΟΦΨΥ Ημαθίας διοργάνωσε βραδιά αφιερωμένη στο Παραδοσιακό – Σμυρναιϊκο τραγούδι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο “ΣΕΙΡΙΟΣ” στο Μακροχώρι με τη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας.

Πριν την έναρξη της βραδιάς, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΟΦΨΥ Γιώργος Σαλιάγκας, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το ιστορικό του Συλλόγου και τόνισε πως στόχος είναι η μετατροπή του σημερινού Κέντρου σε Κέντρο Ημέρας με μια κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας για τη κάλυψη όλης της Ημαθίας.

Στο τραγούδι ήταν η Βάσω Βασιλειάδου και ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης (με τον Αντώνη Καλατή στη λύρα), ο Βασίλης Ζυγκερίδης στο κανονάκι, ο Περικλής Βραχνάς στο βιολί, ο Αστέρης Βαρβέρης στο λάουτο – κιθάρα.

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, Γιώργου Σαλιάγκα:

«Παρακολουθήσαμε σύντομα μέσα από το φωτογραφικό υλικό, αν και για τεχνικούς λόγους δεν παρουσιάστηκαν και πολλές άλλες δράσεις, την πορεία του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, από τη μέρα ίδρυσης του μέχρι σήμερα και έτσι δεν θα σας κουράσω με το ιστορικό μας.

Σε δύο μήνες, στις 19 Δεκεμβρίου συμπληρώνουμε 5 χρόνια λειτουργίας, προσφοράς, υπευθυνότητας, συνέπειας αλλά και αγώνων.
5 χρόνια με ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοεκπαιδευση των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των οικογενειών – φροντιστών τους και πολλών άλλων συνανθρώπων που μας χρειάστηκαν, εκδηλώσεων, συνεδρίων – ημερίδων και σεμιναρίων, συνεχούς ενημέρωσης για τον στιγματισμό της ψυχικής ασθένειας, ουσιαστική συνεργασία με τον Κοι.Σ.Π.Ε «ΔΕΣΜΟΣ» Ημαθίας και άλλους κοινωνικούς φορείς.

Θα σταθώ λίγο στην τελευταία χρόνια, από τις 10 Δεκεμβρίου του 2018 μέχρι σήμερα, από τη λειτουργία δηλαδή του Κέντρου Υποστήριξης Ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές Βέροιας, έργο που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Κεντρικής και θα λειτουργήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Για το διάστημα αυτό της λειτουργίας του, είμαστε ταυτόχρονα ικανοποιημένοι αλλά και προβληματισμένοι.

Ικανοποιημένοι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους συνεργάτες επαγγελματίες ψυχικής και το διοικητικό προσωπικό, που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για ποιοτικές υπηρεσίες, στο καλύτερο δυνατό χρόνο για ουσιαστικά αποτελέσματα, πολλές φορές πέρα από τα τυπικά ωράρια εργασίας και απασχολησης τους.

Προβληματισμένοι και ανήσυχοι γιατί ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε 40 ωφελούμενους, στους 10 αυτούς μήνες φτάσαμε να εξυπηρετούμε σήμερα πάνω από 120! Και είναι διπλή η ανησυχία μας. Γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι πρακτικά αδύνατο να δεχτούμε και να φροντίσουμε άλλους, αλλά και για το γεγονός ότι αυτό αναδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα της ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή από την οποία λείπουν παντελώς οι υποδομές και οι δομές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Κύριος στόχος μας με τη λήξη του Προγράμματος ΕΣΠΑ, η μετατροπή του σημερινού Κέντρου σε Κέντρο Ημέρας με μια κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας για τη κάλυψη όλης της Ημαθίας, ενταγμένα και χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα του Υπ.Υγειας για τις δομές ψυχικής υγείας. Ένα σημαντικό έργο, που θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε η σημερινή δομή που λειτουργεί, δεν είναι δυνατό να κλείσει στος τέλος του 2020 με τη δυναμική που έχει αποκτήσει και να αφήσει εκατοντάδες συνανθρώπους μα1 απροστάτευτους

Για το λόγο αυτό ζητούμε τη στήριξη της πρότασης μας από όλη την πολιτική ηγεσία της περιοχής μας, την αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, όλων των φορέων και πολιτών της Ημαθίας. Θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση γι όλη την περιοχή και τους κατοίκους της ιδιαίτερα των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών – φροντιστών τους.

Χθες, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, αφιερωμένη στην πρόληψη των αυτοκτονιών. Πραγματοποιήθηκαν σχετικές εκδηλώσεις για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας μας γύρω από το μεγάλο αυτό θέμα.

Σήμερα είμαστε εδώ, με ένα μουσικό αφιέρωμα στο παραδοσιακό – Σμυρναιικο τραγούδι, τιμώντας κι εμείς με τον μικρό δικό μας τρόπο τους χιλιάδες νεκρούς της μεγάλης γενοκτονίας των αδερφών μας του Πόντου.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Βάσω Βασιλειαδου και τους συνεργάτες της που θα μας ταξιδέψουν με τη μουσική τους.

Τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη και τον Αντώνη Καλατή για το ποντιακό πρόγραμμα.

Τον Σύλλογο Μικρασιατών και το χορευτικό του τμήμα για τη συμμετοχή του στην αποψινή βραδιά.

Επιθυμώ και νομίζω ότι είναι υποχρέωση μου να ευχαριστήσω θερμά και προσωπικά τους τους επιστήμονες και τα στελέχη των δομών μας.

Την ψυχίατρο κ. Ειρήνη Τσίπρα, την ψυχολόγο κ. Κυβέλη Καλαϊτζή, την ψυχολόγο Χρύσα Μπελά, την Κοινωνική Λειτουργό κ. Βικτώρια Κόγια, την υπεύθυνη του Κέντρου κ. Ελευθερία Βενετσανάκου, το λογιστή μας κ Γιάννη Σαββίδη, την εθελόντρια εικαστικό μας κ Έλενα Στέργιου, την εθελόντρια των Αγγλικών κ. Ελένη Ηλωρίδου, την εθελόντρια διακοσμητικά κ. Αθήνα Τζιούρτζια και όλες τις εθελόντριες του συλλόγου που στέκονται πάντα δίπλα μας.

Ευχαριστούμε το δήμο Βέροιας για την συνδιοργάνωση της χθεσινής εκδήλωσης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας για τη χορηγία του στη μνήμη του αξέχαστου Ορέστη Σιδηρόπουλο, τα φροντιστήρια Λέξις και ιδιαίτερα τον κ. Γεράσιμο Καλλιγα για τη στήριξη και τη χορηγία των εκδηλώσεων μας.

Σεβόμενοι τον εμπορικό κόσμο της πόλης μας λόγω της οικονομικής κατάστασης, δεν προχωρήσαμε στη συλλογή δώρων για λαχειοφόρο αγορά για την οικονομική στήριξη του συλλόγου. Θεωρήσαμε σωστό να αφήσουμε φακέλους στα τραπέζια μας και όταν με το καλό θα φάτε, θα πιείτε και θα διασκεδάσετε, αν θέλετε και αν μπορείτε αφήστε κάποια χρήματα στο φάκελο. Και 1€ είναι σημαντικό για το σύλλογο μας.

Κλείνοντας θέλω να σας ενημερώσω ότι πριν 8 μέρες, στις 2 Οκτωβρίου, στην Αθήνα είχα την τιμή να παραλάβω δύο τιμητικές διακρίσεις για το ΣΟΦΨΥ Ημαθίας. Στα ετήσια επιχειρηματικά βραβεία Υγείας, βραβεύονται και σύλλογοι ασθενών, πέρα από επιχειρήσεις, οργανισμούς, κλινικές, ερευνητικά κέντρα κ.λ.π.

Ο σύλλογος μας τιμήθηκε λοιπόν με το χρυσό βραβείο για τις υπηρεσίες ψυχοϋποστηριξης και ψυχοεκπαιδευση των ληπτών και των οικογενειών – φροντιστών τους και με το χάλκινο βραβείο για την ενημέρωση – δράση για τον στιγματισμό της ψυχικής ασθένειας.

Δύο βραβεία που αποτελούν για εμάς μεγάλη τιμή αλλά και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας

Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για τη σημερινή σας παρουσία και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση.»