ΣΟΦΨΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

By | 1 Μαρτίου 2019

Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας και Κοινωνική αισθητική
Λίγα λόγια για την ιδέα που λέγεται «Κοινωνική αισθητική».
Πρόκειται για μια κοινωνική δράση παροχής υπηρεσιών αισθητικής φροντίδας, σε ομάδες πληθυσμού που για λόγους ψυχολογικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς αδυνατούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.
Η «κοινωνική αισθητική» στηρίζεται στη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών από το χώρο της κοσμετολογίας, που προσφέρουν απλόχερα υπηρεσίες ομορφιάς σε όσους χρήζουν ειδική φροντίδα. Η ιδέα ξεκίνησε από την καταξιωμένη στο χώρο της αισθητικής κ. Τιμοθέα Πάτσιακα η οποία θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η αισθητική δεν αποσκοπεί μόνο στη φιλαρέσκεια και στη ματαιοδοξία της εξωτερικής ομορφιάς αλλά έχει και βαθύτερες προεκτάσεις όπως η βελτίωση της ψυχικής υγείας. Κινητοποίησε ένα δίκτυο εθελοντριών αισθητικών, μπήκαν σε ψυχιατρικές κλινικές και σε ιδρύματα και έδωσαν μια άλλη αλτρουιστική διάσταση στο διαχρονικό φαινόμενο της περιποίησης του προσώπου όπου και φαίνεται να συμφωνούν μαζί τους ψυχολόγοι, ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί.
Η Διεπιστεπιστημονική ομάδα των πλαισίων φιλοξενίας των ψυχικά ασθενών έχει αποδεχτεί ανοιχτά την ευεργετική δράση που παρέχει το άγγιγμα, η επαφή, η επικοινωνία και το χαμόγελο κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης των ψυχικά ασθενών με τα άτομα που τα περιποιούνται. Παράλληλα η βελτίωση της εικόνας του εαυτού με την βοήθεια της αισθητικού, συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των ατόμων αυτών και εξασφαλίζει την κοινωνική αποδοχή που τόσο έχουν ανάγκη από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Η «κοινωνική αισθητική» ως παρέμβαση για τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας και του Κέντρου Υποστήριξης Ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές , που τροποποιήθηκε εν μέρει για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του δικού τους πλαισίου , εφαρμόστηκε με έναν ιδιαίτερο πρωτοποριακό τρόπο . Επιδιώκοντας την εξωστρέφεια και την ευεργετική ψυχοκοινωνική αλληλεπίδραση των ψυχικά ασθενών με τα άτομα της τοπικής κοινωνία της Βέροιας ,το επιστημονικό προσωπικό του Συλλόγου και του Κέντρου Υποστήριξης με τους καταξιωμένους επαγγελματίες του καταστήματος καλλυντικών Sephora, δημιούργησαν μια σχέση συμμαχίας και μια νέα μικρή πολιτική πρακτικής δράσης ενάντια στο στίγμα που βιώνουν τα άτομα με ψυχικές ασθένειες.
Οι αξιόλογοι επαγγελματίες του καταστήματος Sephora υποδέχτηκαν ένθερμα τις λήπτριες του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, τις περιποιηθήκαν επιμελώς προσφέροντας υπηρεσίας ολοκληρωμένου μακιγιάζ .
Ευχαριστούμε θερμά, ιδιαίτερα τις κυρίες Πασχαλίνα Δήμου, υπεύθυνη του καταστήματος, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην πρότασή μας για την εφαρμογή του προγράμματος της Κοινωνικής αισθητικής και Στέλλα Ζιάκου, αισθητικό Make up –artist που επιμελήθηκε με ευγένεια και επαγγελματισμό το μακιγιάζ των προσώπων των κοριτσιών του Συλλόγου μας.
Αξίζει να τονιστεί , ότι για το μακιγιάζ η κ. Ζιάκου χρησιμοποίησε προϊόντα επιλεκτικών εταιρειών υψηλής ποιότητας , δερματολογικά ελεγμένα και κατάλληλα για απαιτητικά δέρματα όπως των ατόμων που είναι σε φαρμακευτική αγωγή.
Την επιμέλεια της συνεργασίας αυτής εκ μέρους του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας έχει η κ. Βίκυ Κόγια , Κοινωνική Λειτουργός του Συλλόγου.