Άρθρα

10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ :

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

 

Η Παγκόσμια Οργάνωση  Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει υιοθετήσει την 10η Οκτώβρη ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, για να θυμίζει σε όλους τη σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας στον άνθρωπο.  Για το 2015 έχει σαν θέμα την Αξιοπρέπεια στην Ψυχική Υγεία.

Τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνεται μεγάλη αύξηση στα ψυχικά νοσήματα και κυρίως στην κατάθλιψη και στις εξαρτήσεις κάθε είδους, όπου η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Εκατομμύρια άνθρωποι της γης που υποφέρουν από ψυχικές παθήσεις δεν έχουν καμία πρόσβαση σε  υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Τα 2/3 των ψυχικά πασχόντων στη γη δεν έχουν καμία δυνατότητα θεραπείας οποιασδήποτε μορφής.

Η ψυχική υγεία ορίζεται από τον Π.Ο.Υ. ως μια κατάσταση ευεξίας, στην οποία κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τη δική του δυναμική, μπορεί να ανταπεξέλθει με το φυσιολογικό στρες της ζωής, μπορεί να δουλέψει παραγωγικά, γόνιμα και μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην κοινωνία του.

Πέρα όμως από τις θεωρίες και τους ορισμούς, η πραγματικότητα είναι εδώ και προκαλεί τον άνθρωπο.

Μακριά από στίγματα, ταμπού και δεισιδαιμονικές σκέψεις, η ψυχική υγεία έχει πάψει πια να αποτελεί αντικείμενο ειρωνείας. Εχει καταστεί προτεραιότητα στη ζωή του ανθρώπου που οφείλει να την προασπίσει.

Οι άνθρωποι που αγωνίζονται για τον εαυτό τους και για την ψυχική τους υγεία, είναι οι υγιείς άνθρωποι της κοινωνίας. Αξιέπαινοι πραγματικά, προσπαθούν να επιλύσουν τις δυσκολίες τους με στόχο όχι μόνο την προσωπική αλλά και τη συλλογική αλλαγή.

Στη χώρα μας η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει μείνει δεκαετίες πίσω.

Σε συνδυασμό δε με τις  μεγάλες και δύσκολες αλλαγές λόγω οικονομικής κρίσης, έχουμε σαν αποτέλεσμα την έξαρση ψυχολογικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο που για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται νέες, καινοτόμες και γενναίες πολιτικές και τομές,  δημιουργία νέων και σύγχρονων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για την ψυχιατρική κοινότητα αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη.

Οι πολίτες της Ημαθίας αντιμετωπίζουν σοβαρά ,  ανυπέρβλητα και σύνθετα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχει καμία υποδομή, καμία υπηρεσία ψυχικής υγείας για να απευθυνθούν. Δεν υπάρχει Κέντρο Ψυχικής Υγείας, δεν υπάρχει Τμήμα Ψυχικής υγείας στο Γ.Ν. Βέροιας, δεν υπάρχει κινητή μονάδα Ψ.Υ. και φυσικά ούτε λόγος για υποδομές, όπως ξενώνες φιλοξενίας κ.ά.

Λόγω αυτής της ανυπαρξίας δομών και υπηρεσιών, δημιουργήθηκε και ο ΣΟΦΨΥ Ημαθίας, τον Δεκέμβρη του 2014, με δράσεις για την αλληλοϋποστήριξη των οικογενειών , με προγράμματα ψυχολογικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους, με ενημέρωση της κοινωνίας για τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου, ουσιαστική συνεργασία με τον Κοι.Σ.Π.Ε. «ΔΕΣΜΟΣ», εκδηλώσεις κ.λ.π.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας ,καλούμε όλους τους φορείς, την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση, τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και την κοινωνία της Ημαθίας να παλέψουμε όλοι μαζί για:

  • την ίδρυση δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο Νομό μας
  • τον αποστιγματισμό της ψυχικής νόσου
  • την αξιοπρεπή διαβίωση των πασχόντων και των οικογενειών τους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις
  • για την ψυχική, κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
  • Για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

 

 

 

ΤΟΛΜΟΥΜΕ , ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ  , ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ , ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ !

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ,

ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ , ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ!